Wednesday, December 8, 2010

Araba sahibi olmak icin Financing mi Leasing mi?

Araba almak istiyorsunuz. New York icinde hic gerekli degil ama diger eyaletlerde cogunlukla toplu tasima rahat olmadigi icin neredeyse bir zorunluluk. Ikinci el almak isterseniz ucuza araba bulmak cok kolay. Sifir araba istiyorsaniz karsiniza iki opsiyon cikiyor, satin almak mi istiyorsunuz, lease etmek mi? Satin almak istiyorsaniz pesin mi alacaksiniz finance mi edeceksiniz? Finance etmek demek bankadan belirli bir miktar faiz ile kredi almak demek. Dilerseniz 24 aya, dilerseniz 60 aya kadar odeme imkani sunuyor. Eger arabayi satin almak istiyorsaniz finance etmek cok mantikli. Yani cebinizdeki parayi tumden vermek yerine taksit taksit odemek daha cazip.
Lease etmek demek arabaya 24 aylik kontrat yaptiysaniz, 24 ay boyunca kullanmak ve kontrat sonunda arabayi iade etmek demek. Yani bir nevi kiralamak. Ama financing'e gore daha ucuza geliyor. Cunku arabanin aylik odemesi financinge gore daha dusuk ve butun parasini odemiyorsunuz. Bunu orneklerle anlatmak gerekirse bir X arabasi var ve fiyati $20,000. bunu finance etmek isterseniz bunun uzerine gelen faizi (diyelim ki $2,000) ekleyin ve anlasmali ay miktarina bolun. 60 aylik alirsaniz $22,000/60= $367 dolar sizin 5 sene boyunca odeyeceginiz miktar. Besinci senenin sonunda araba sizin oluyor. Eger satmak isterseniz o anki degeri cebinizde kalacak miktar demek.
Eger lease etmek istiyorsaniz bu $20,000 belli bir miktarini sizden on odeme aliyorlar pesin olarak. Mesela $2,000 verdiniz diyelim, daha sonra 24 aylik kontrat yaptiysaniz onu pazarlikla belli bir odeme miktarinda anlasiyorsunuz. Ve 24 ayin sonunda kalan odeme diyelim ki $10,000 ise size soruyorlar bu parayi odemek istiyor musunuz? Eger oderseniz araba tamamen size ait olacak ama istemezseniz arabayi geri veriyorsunuz. Eger uzerinde hasar varsa onun tadilat parasini sizden aliyorlar. Zaten kendi arabanizda olsa, hasarli satmak isterseniz de bu para degerinden dusuyor, ya da yaptirdiginiz icin cebinizden her halukarda cikiyor.
Eger bir arabayi 2-3 sene kullanip yeni araba almak isteyecekseniz sizin icin en mantiklisi lease etmek. Hem eskidiginde satmak derdiyle ugrasmiyorsunuz, hem de butun parayi odemiyorsunuz. Ama surekli bir miktar para odeme yapiyorsunuz. Eger bir araba alayim yillarca kullanayim diyorsaniz finance edip satin alin ve kullanin.
Araba saticilari cok kurnaz oldugu icin pazarlik ederken yaninizda bu isi bilen birisini goturmenizi tavsiye ederim.
Kazasiz gunlerde kullanmaniz dilegiyle.

1 comment: