Saturday, January 9, 2010

Cilantro Kabusu

Cilantro'nun turkcesi, kisnis bitkisinin lifli kismi diye geciyor. Tip olarak maydanozun bire bir kopyasi. Farki koklayinca anlayabiliyorsunuz. Kokusu cok keskin, tipki tadi gibi. Bir diger adi da Chinese parsley (Cin maydanozu) diye geciyor. Meksika ve Asya mutfaklarinda sIkca kullanilan bir bitki. Zaten cok azi oldukca etkli oluyor. Bu bitkiyi blog'uma konu almamim nedeni markete gittiginizde maydanoz diye bu bitkiyi almaniza engel olmak. Benim gibi hic bilmeden alip, bu maydanoz bozulmus diyerek yenisini almaya gidip, yine bozuk maydanozla eve donebilirsiniz :) ya da bir arkadasimin arkadasi gibi alip, saatlerce cigkofte yapicam diye ugrasip, sonunda husran yasayabilirsiniz. Ama size bu duygulari tattirmayacagim. Bu ulkede maydanoz aldiginizda lutfen once adinin PARSLEY olmasina dikkat edin. Sonra koklayin (araya karisma ihtimaline karsin) ve kokusundan emin olun. Daha once hic gormedigim ve koklamadigim bitkinin cilantro oldugunu nereden anlarim diyorsaniz soyle soyleyebilirim ki eger cilantro'yu kokladiysaniz zaten o an hayatiniz kararacaktir. Bir sure herseyden nefret edebilirsiniz. Belki de tam tersi olur ve cok seversiniz, ki bu ozellikle Turkler arasinda cok nadir rastlanilan bir durum. Cilantro'yu bir tek guacomole sosunun icinde yerim ve tavsiye de ederim.
Cilantro ve maydanoz konusu cok ciddiye alinmasi gereken bir konudur. Saatlerce bir yemek uzerinde ugrasip sonra cope dokmenizi istemem.
Size bol maydanozlu gunler diliyorum.

8 comments:

  1. harika bir tip.
    ozellikle yeni geldiginde bu hatayi yapmamak mumkun degil gibi dimi?
    bu bana banana plantain benzerligini de hatirlatti :)

    ReplyDelete
  2. Sayin Oncu hanim,
    blogunuzu cok sevdim, bircok ipucu var kimisini hata yaparak bende ogrendim cilantro gibi :). tavsiyeleriniz icin tesekkurler. lutfen yazmaya devam edin.

    ReplyDelete
  3. tesekkur ederim :)
    zencefilcim banana plantain'de cok kotu hayalkirikligi olmuyor ama bu cigkofteden sonra bir arkadasim manti'ya cilantro koydugundan bahsetti. cok uzucu durumlar ya. saatlerce ugras ugras cilantro herseyi berbat etsin :)

    ReplyDelete
  4. merhaba, ben bayilirim kisnis'e tay, hint yemeklerininde vazgecilmezidir:) tazesi ve kisnis tohumunu ogutup yemeklerde mesela mercimek corbasinda sikca kullaniyorum biraz zaman verin kisnis'e seveceksiniz:)

    ReplyDelete
  5. evet zamanla sevebiliyor aslinda insan, ben ilk tecrubelerime nazaran simdi daha alisigim ama tabi maydanoz sanip cigkofte ya da mantiya koymak cok kotu :) cilantrodan bir kac dal koydugunuzda baya kuvvetli bir tad aliyorsunuz. ben yine en cok guacomole sosunda seviyorum :)

    ReplyDelete
  6. benim de basima geldi maalesef. simdi parsley yazisina dikkat ediyorum.

    ReplyDelete
  7. Etikette cilantro yazmaz, coriander yazar; çünkü cilantro coriander'in yapraklarına verilen addır. Coriander da türkiye'de çok iyi bilinen bir yeşilliktir, adı da kişniş'dir. Size tavsiyem yemeğe koyduğunuz baharat ve yeşillikleri önceden hiç olmazsa koklamanızdır, bu yemek yapmanın olmazsa olmaz kuralıdır.

    ReplyDelete
  8. BUNU KIM YAZMISSA COK AMA COK YALNIS YAZMIS...Ilk once biz hep kisnis kullaniriz ve cok guzel tadi vardir...Maydanizdan cok guzel...Siz kullanmadiysaniz bu tadinin kotu oldugu anlamina gelmez...2Kokusu da cok tazedir...Salataya cok uzel 1tat verir...Eger Turkiyede organik dgilse bu bitkinin sucu deyil...Bizde organik ve cok guzel...

    ReplyDelete